“En af de mest imponerende højgrupper i hele landet” – sådan har Nationalmuseet omtalt de fredede gravhøje ved Slaggård Banke. Området kan med sine 109 meter over havets overflade også være med i superligaen, når vi snakker danske “bjerge”. Til sammenligning er Sukkertoppen 108 meter, Himmelbjerget 147 meter og Ejer Bavnehøj 170 meter.
Storslået 360 graders udsigt
Fra toppen af Slaggård Banke er der en fantastisk panorama-udsigt – til Ejer Bavnehøj i nord, Gudenådalen mod vest og Purhøj ved Horsens Fjord mod syd. I klart vejr er det også muligt at spotte mindst syv kirketårne horisonten rundt.
Slaggård Banke er en del af en større højgruppe, hvor også Vorbjerg Høje og Trehøje indgår. Slaggård Banke består af ni fredede gravhøje og tre overpløjede høje. Ligesom andre gravhøje var også højene på Slaggård Banke udsat for skattegravere, og det var også for at komme en lokal skattegraver i forkøbet, at Aarhus Museum i 1889 valgte at udgrave to af højene på Slaggård Banke. Egentlig skulle flere høje undersøges, men i stedet lykkedes det at lave en aftale med lodsejeren om at frede gravene.
Gravplads gennem årtusinder
Områdets høje er dateret tilbage til bronzealderen (fra 1800 f.Kr.), men de to udgravninger i slutningen af 1800-tallet viste, at disse to gravhøje var af nyere dato. De kunne nemlig føres tilbage til jernalderen (perioden 500 f.Kr. – 850 e.Kr.). Der var tale om et ualmindeligt fund, da langt de fleste gravhøje i Danmark stammer fra bronzealderen.
I den ene høj (dateret til ca. 200 e.Kr.) blev der fundet gravgaver bestående af en smule jern, et stykke bronzeblik og et lille stykke guld. Og i den anden gravhøj fra ca. 300 e.Kr. stod urnen under en imponerende stenpakning, og de fundne gravgaver bestod af et bæltebeslag i sølv, en kam af ben og en bjørneklo. Derudover fandt man også knogler fra en høne, som netop i jernalderen var blevet indført som et husdyr. Gravgaverne blev brændt på bålet sammen med den afdøde, så fundene fremstår meget fragmenterede.
Udgravningerne afslørede også, at højene var opført på gravpladser helt tilbage fra stenalderen, hvilket var meget almindeligt at gøre på den tid.
Sådan blev en gravhøj opført
Højene på Slaggård Banke er fladtoppede. Nogle arkæologer mener, at det hænger sammen med, at området har været anvendt til ceremonielle fester. På nogle af højene var der placeret bautasten – en aflang sten, der blev stillet på højkant og markerede gravenes placering.
Bautastenen var “prikken over i’et” i en – med nutidens øjne – omfattende og fascinerende opførelsesproces. Når liget og gravgaverne var blevet brændt på bålet, blev asken og rester af gravgaverne samlet i en urne. Efterfølgende blev urnen gravet ned og dækket af en stenlægning. Ved urnen rejste man en lang pæl, som var centrum i den store høj af sten, som man efterfølgende byggede. Til sidst blev der bygget en jordhøj henover, og bautastenen blev placeret på toppen.
Bestig Slaggård Banke
Ved Naldalvej finder man en stor parkeringsplads, og uanset om man kommer til Slaggård Banke i bil, på cykel eller til fods, er parkeringspladsen et fint udgangspunkt for at bestige Slaggård Banke. Parkeringspladsen ligger 83 meter over havets overflade, og når man når toppen af Slaggård Banke (109 meter), har man gået en stigning på 26 højdemeter.
Slaggård Banke er et kulturarvsareal og henligger som overdrev. Noget af arealet er indhegnet, og i sommerperioden bliver området afgræsset af kvæg, så det ikke gror til.
Ved parkeringspladsen er der et kort over området.
På Slaggård Banke er der lavet en shelterplads og et fugle/stjernekiggertårn. Læs mere om og book pladsen her.
Af Maria Christensen
Kilder:
Horsens Kommune (weblink)
Bestig Bjerge (weblink)
Horsens Museum (weblink)
Illustration, kort og foto:
Horsens Kommune (weblink)